čtvrtek 31. března 2016

WHOLE 30 - den 2 (první problémy + recept)

Den číslo 2 je skoro za mnou, tedy alespoň co se jídla týče, což je to hlavní na co se teď soustředím.

To, že přijdou problémy mi bylo víc než jasné, počítal jsem s nimi, dokonce jsem si myslel, že jsem na ně připravený. Tak úplně jsem nebyl. Ani jsem nečekal, že přijdou tak brzy.

Dnešní dopoledne bylo poměrně náročné a nezvládal jsem to zrovna v klidu. Pocítil jsem velké výkyvy v množství energie jako na horské dráze. Nedával jsem žádný stimulant, žádné jídlo a stejně jsem se chvilku cítil úplně bez energie a za další chvilku zase z ničehonic jsem měl energie na rozdávání. Poklesy energie byly doprovázeny ne zrovna skvělou náladou, mírným pocitem hladu a zvýšeným teplem. Pocit bych přirovnal k účinkům spalovačů tuků, které mají termogenní efekt.

Jako bonus byla dnes v práci oslava takže plná kancelář jídla a pokušení. Vůně se linuly celým open spacem a to mi na klidu taky zrovna nepřidalo. Nicméně jsem ani na chvilku nezaváhal a prostě to vydržel.

Po práci mě čekalo trochu vyřizování, finanční úřad, kde jsem sice na poslední chvíli, ale přeci jen odevzdal přiznání a pak totálně ucpaným Brnem do centra pro balíček Sonnentor koření a bylinek.

Trénink se dnes nekonal a ani nebyl v plánu, poměrně dost jsem toho dnes nachodil takže i nějaké to cardio proběhlo, navíc bylo nádherné počasí takže jsem rád, že jsem nebyl zavřený ve fitku.

Co jsem dnes jedl:

Snídaně - 5 farmářských vajec, zelenina (paprika, kapie, řapíkatý celer, pórek, chilli, zázvor), avokádo, kokosový a olivový olej

Svačina - hrst makadamových ořechů

Oběd - 250g bio hovězího, zelenina (mrkev, červená řepa, kapie, pórek, zázvor, chilli), 1 para ořech (jako zdroj selenu), kokosový olej

Svačina - hrst makadamových ořechů

Večeře - 250g bio hovězí, zelenina, 1 pomeranč - viz recept níže

Dost často slýchám od lidí, kteří by chtěli svůj dosavadní způsob stravování změnit, že nemají čas si vařit. V první řadě je potřeba se zamyslet jestli to ten dotyčný skutečně chce, když dokáže najít důvod proč to nejde během několika málo vteřin. Další věc je, že pokud se nad tím zamyslíte, věnujete chvilku přípravě a celý proces si trochu naplánujete, jste s vařením na celý den hotový během 30minut. Alespoň já to tak běžně stíhám.

Pokud i vy patříte mezi ty, kteří si myslí, že času dost nemají, je WHOLE 30 skvělá příležitost si vyzkoušet, že se to zvládnout dá. Je to totiž výhoda (kromě mnoha zdravotních), že je WHOLE 30 program tak omezen ve výběru potravin. Pokud budete chtít plně vyhovět kvalitě potravin, není moc prostor k tomu nakupovat spoustu věcí. Nakoupíte jich pár a to vám potom usnadní i výběr a celý proces vaření.
Zamyslete se nad tím (a nad sebou) jestli byste to skutečně nakonec stíhat (ne)byli schopní.

Má dnešní večeře (a zítřejší oběd):

250g bio hovězího
Směs zeleniny - mrkev, červená řepa, řapíkatý celer, pórek, brokolice, zázvor, chilli, olivy
Velká lžička kokosového oleje
Koření
Sůl

Nejčastěji to dělám tak, že si nejprve na pánvi udělám maso, to potom odložím bokem, což i hovězímu pomůže dojít a na stejné pánvi potom během chvilky dodělám zeleninu.
Rozpílíte tedy kokosový olej na pánvi a osmahnete na něm kousky hovězího. Nejdřív zprudka aby se zatáhlo a potom na mírnějším plameni dovařit podle velikosti kousků. Osolit, nejlépe himalájskou solí a okořenit. Já jsem dnes použil Sonnentor kořenící směr "Dobrá nálada" (mé nejoblíbenější).
Maso odložím do misky bokem a na rozpálenou pánev dám předem nakrájenou směs zeleniny. V ideálním případě bych zeleninu zalil sójovou omáčkou, to se ve WHOLE 30 ovšem nekoná a budu si na ní muset počkat. Nicméně i bez ní to jde. Na zeleninu jsem pro změnu použil Sonnentor koření "Barbecue" a opět trochu osolil a přidal chilli a zázvor.



Jako dezert jsem si dal 1 pomeranč. Na tomto způsobu vaření je nekonečné množství kombinací a už to tak dělám hrozně dlouho a prakticky se toho nedá přejíst, protože si pokaždé okořeníte směs jak zrovna chcete. Popřípadě měníte druhy masa, jeho konzistenci (steak, mleté, kousky) nebo různě kombinujete složení zeleniny. A uvařeno máte do 20 minut. Pokud vám navíc nevadí jíst jedno jídlo dvakrát po sobě, ideálně si tak uvaříte rovnou 2 hlavní jídla najednou.

Hledejte způsoby jak to zvládnete, ne důvody proč to nezvládnete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Seznam kategorií