Včera jsem sliboval recept tak tady ho máte. Jedná se o mé první masové koule a výsledkem byla naprostá dokonalost.
Co budeme potřebovat (5 porcí):
1kg hovězí plec (nebo nějaké tučnější hovězí)
1,5 cibule
4 stroužky česneku
700ml rajčatového pyré
2dcl kokosového mléka
Olivový olej
Čerstvý koriandr, bazalku a chilli papričku
Sůl. pepř, koření do koulí podle chuti
Do mísy dáme namleté hovězí, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, 2 stroužky česneku, osolíme, opepříme, okořeníme (já jsem použil barbecue koření od Sonnentoru) a nasekané čerstvé bylinky. Bylinkami nešetřete. Na konec zakápněte olivovým olejem. Vše důkladně rukou promíchejte a uválejte malé masové koule. Maso můžete nechat i odležet aby se spojily chutě, ale není to nezbytné.
Mě z tohoto množství vzniklo 20 koulí, takže 4 koule na porci.
Masové koule dáme na rozpálenou pánev, zprudka osmahneme po všech stranách aby se maso zatáhlo a koule se nám nerozpadly. Jakmile budou opečené a pevně spojené, zalijeme rajčatovým pyré, přidáme chilli papričku, zbylé 2 stroužky česneku, přiklopíme pokličkou a pomalu dusíme podle druhu masa, cca 20 minut. Po 20 minutách přidáme kokosové mléko a eventuálně trochu dosolíme, protože mléko chuť zjemní. Před podáváním ještě posypeme hrstí čerstvých bylinek. Na talíři jako tečku zakápneme olivovým olejem.
Příloha není nutná, ale pokud by na ní někdo trval, poradil bych pečené brambory nebo batáty. Ty servírujte bokem do misky.
Dobrou, primal chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat