Doporučení whole 30 je začínat mléčnými výrobky. A vždy pokud se znovu zařazuje jakýkoliv druh potravin tak je to způsobem, že jeden den se potravina z dané skupiny objevuje v každém z jídel, zbytek je dle pravidel whole 30 a následující dva dny se pokračuje čistým a 100% whole 30. Následující dva dny dávají prostor k posouzení jestli daná skupina potravin nám konkrétně nějaké problémy způsobuje či nikoliv.
Toto je jedinečná příležitost zjistit na co jsme citliví, citlivější a na co z "rizikovějších" skupin naopak vůbec citliví nejsme. Pokud jíme pořád a vše a není nám z jídla zrovna nejlépe, nejsme schopni zjistit co konkrétně nám problém způsobuje a co bychom měli ve svém jídelníčku omezit.
Toto je celé jádro programu. Je sice krásné se měsíc stravovat čistě, ale mnohem užitečnější je zjistit čemu bychom se do budoucna měli vyhnout zcela a co si můžeme dopřát jen občas. Pamatujte na to, že chybami se člověk učí a proto se z chyb ve vašem jídelníčku poučte a chyby neopakujte.
Proč se tedy jako na první zaměřuji na proteinové doplňky? Jednoduše proto, že mým cílem je nabírání svalové hmoty a i přesto, že jsem schopný potřebné bílkoviny čerpat z jídla, je to finančně, časově, ale hlavně z pohledu trávení náročnější. Tím spíš pokud se momentálně stravuji stylem jaký byl popsán v posledních příspěvcích. To znamená, že ve 4 hodinovém oknu musím do těla dostat co nejvíce z celkových potřebných makronutrientů.
Pokud někdo z vás takové cíle nemá, jednoduše si vybere své oblíbené mléčné výrobky. Ráno si ke své whole 30 klasice dáte jogurt, obědový salát doplníte o oblíbený sýr a kefír a večer si po 30 dnech můžete dopřát třeba jogurtovou zmrzlinu nebo přímo mražený jogurt. Po následující dva dny se budete stravovat podle předchozích pravidel a sledovat co vám tělo posílá za signály a jak reaguje na tento den.
Detaily co a jak jsem kdy zařadil tu samozřejmě budou.
Souhrn 27 a 28 dne:
V ranní fázi vždy jen lehce stravitelná bílkovina (vejce, prosscuito, tuňák, jerky sušené maso..) doplněné o zelenou zeleninu (okurka, brokolice, špenát...) a kvalitní, lehce využitelný tuk (kokosový, MCT, olivový olej, přepuštěné máslo).
V netréninkový den přidám další jídlo v duchu ranní fáze, v tréninkový den dávám hned po tréninku brambory nebo batáty na doplnění svalového glykogenu.
Ve večerní fázi jako základ nálož mixu zeleniny, maso (hovězí, krůtí, pečené kuře..), kvalitní tuky, jako dezert nebo jen tak na chuť ovoce (banán, jablko, hruška..). Celkově dávám dva, občas stihnu i tři chody.
Před hlavním jídlem si vždy dám sklenici teplé vody s citrónem a jablečným octem na podporu trávení a doplnění probiotik. Pravidelně také dávám k jídlu kysané zelí - také kvůli probiotikům a občas doplňuji o trávicí enzymy ve formě tablet.
Žádné komentáře:
Okomentovat